Met een warm en droog voorjaar als van dit jaar, draaien de pompen alweer volop en worden liters water versjouwd om onze jonge aanwas te beregenen. En dan moet de zomer nog beginnen! Dus op zoek naar slimme manieren om de droogte in de moestuin tegen te gaan. Allereerst het gieten zelf. Bij dorst drinken wij water in plaats van het over ons hoofd te gieten. Zo werkt het ook met planten. Gericht water geven dus. Dicht bij de grond en bij de wortels, bespaard werk en water. Een gietkuiltje naast bijvoorbeeld koolplanten werkt ook goed. Geef water bij voorkeur ’s avonds of ’s morgens vroeg, zodat het water niet direct verdampt en in de grond kan trekken. Een tip die niet zo voor de hand ligt, is om te zaaien in een geultje die goed nat is gemaakt, de zaden met droge grond te bedekken en deze bovenlaag niet te beregenen. Door verdamping van het vocht uit de bovenlaag wordt door de capillaire werking (zuigkracht) namelijk het water uit de ondergrond naar boven gehaald, wat vervolgens weer verdampt.
En wellicht bent u bekend met het gezegde: 1x schoffelen is 2x gieten. Door te schoffelen worden de kanaaltjes in de grond verbroken en wordt de stijging van het water als gevolg van de capillaire werking doorbroken. Omdat er minder water naar de oppervlakte komt, blijft de grond dus langer vochtig.
Om een zonnesteek bij de planten te voorkomen is het gebruik van microklimaatdoek soms aan te bevelen. Hieronder blijft het langer vochtig en druppelt condensatievocht weer terug op de grond. Het werkt ook om de grond te behoeden voor verdamping door te mulchen (beschermlaag). Een dode mulchlaag voedt bovendien de bodem en het bodemleven. “Levende” mulch is bijvoorbeeld de aanplant van goudsbloemen tussen planten. Lage bomen of struiken kunnen ook zorgen voor een schaduwwerking en houden bovendien wind tegen die de grond kan uitdrogen. Uiteindelijk is preventie het beste en kunt u proberen het “waterbergend vermogen van de grond” te verhogen. Interessante informatie hierover staat onder andere op de website van Velt .
Tot slot bedenk dat elke dag water geven lang niet altijd nodig is! De plant gaat hierdoor niet op zoek naar water, wortelt ondiep en wordt afhankelijk van uw dagelijkse watergift.
Gelukkig heeft droog warm weer ook voordelen. Het onkruid groeit minder hard, slakken laten zich niet zien, de bodem is lekker warm en het is heerlijk werken in de tuin.
Heeft u tips voor uw collega-tuinders, dan horen we die graag!