Elk najaar bieden we groencontainers aan om het teveel aan groenafval en moeilijk verteerbaar afval op te ruimen. Toch hoeft niet
al het groenafval verwijderd te worden, want groenafval is gecomposteerd voedsel voor uw tuin! Met het afvoeren van groente, fruit en groenafval worden ook voedingstoffen die de planten aan de grond hebben onttrokken afgevoerd en dat moet dan voor een volgend jaar weer worden aangevuld. Het composteren op de tuin is dan ook zeer aan te raden en geeft voldoening als er mooie compost overblijft als voedsel voor uw tuin.
U kunt zelf een compostbak maken of er één kopen. Heeft u genoeg ruimte dan zijn twee bakken aan te bevelen omdat de composthoop dan omgezet kan worden. Eigenlijk kan alles uit de tuin op de composthoop, alleen zieke planten zijn niet aan te raden omdat ziektekiemen kunnen overblijven en ook onkruidzaden blijven soms in leven als het composteringsproces niet heet genoeg is geweest. Bij een “warme” compostering loopt de temperatuur hoog op tot wel 55 tot 65 graden. Je kunt niet altijd kiezen of je warm of koud gaat composteren. Je kunt altijd koud composteren, maar voor warm composteren heb je voldoende materialen nodig in een korte tijd. Ook moet de composthoop groot genoeg zijn en moet de hoop regelmatig worden omgezet. De hoop moet groot genoeg zijn omdat de warmte dan niet weg kan. Je merkt het vanzelf of er sprake is van warme compostering aan de temperatuur in de bak/hoop. Bij koude compostering duurt het proces langer. Het helpt om verschillende materialen af te wisselen zoals bruine delen (takken) en groene delen en zorg voor voldoende vocht in de hoop. Knip ook planten fijn, dan is makkelijker te verteren.
Een alternatief voor composteren is het onderwerken van het groenafval. Al in de tuintips van 40 jaar geleden adviseerden we onze leden om een gat te maken van 1m2 op de tuin en 50-100 cm diep en daar gedurende het jaar groenafval in te gooien. Daarna dicht gooien en het verteert daarna vanzelf. Je kunt ook tuinafval onderspitten. Zorg ook dan dat de planten niet te groot zijn, want moeilijk verteerbare planten kom je anders volgend jaar weer tegen. Het werkt dan eigenlijk gewoon als een groenbemester.