Gooit u ook wel eens een restje koffie bij de planten op kantoor (of misschien zelfs thuis)? En bewaart u uw koffieprut om uw tuin te voeden en slakken te weren? Bij een rondje door de tuinbladen en het internet lijkt koffie het ware zwarte goud voor uw tuin. De bijzondere waarde als meststof en compost- en bodemverbeteraar wordt breed aangeprezen. En niet te vergeten; koffieprut voedt wormen en weert slakken.
Maar wat is er eigenlijk waar van de positieve werking van “koffie” in de tuin?
Koffiedik (of prut of drab) bevat zonder meer veel organische stof en blijkt ook een aardige hoeveelheid magnesium, fosfor, kalium en koper te bevatten en niet te vergeten stikstof; een belangrijke stof voor de groei van planten. So far so good lijkt het!
Maar koffie bevat natuurlijk cafeïne en is een “zurig” drankje. Dat vraagt om nader onderzoek. Het is wel even zoeken, maar dan vind je ook de tegengeluiden over het gebruik van koffieprut, of “coffee grounds” zoals de Engelsen het noemen. Sterker nog, alle positieve effecten die aan koffieprut worden toegeschreven, worden net zo hard weer onderuit gehaald. De belangrijkste reden hiervoor is de werking van de stof cafeïne op planten en dieren. Cafeïne blijkt namelijk een groeiremmende werking te hebben op planten. Vooral jonge (kiem)planten moeten er niks van hebben.
Ook de compostwormen die het belangrijke werk doen in je composthoop, kunnen er schade van ondervinden… Of de zuurtegraad in je bodem door het toedienen van koffieprut wordt beïnvloed, lijkt niet bewezen. Bij het koffiezetten wordt het zuur uit de koffiebonen verdund in het water, waardoor het in de prut wel meevalt. Dat kun je positief of negatief uitleggen. Duidelijk is wel dat je koffieprut beter niet als dikke (mulch)laag moet aanbrengen, want het laat weinig lucht door en werkt verstikkend op het bodemleven. Of hebben we hier nu juist de ultieme werking te pakken; die als onkruidverdelger ?
Tja, wat is nu het antwoord op de vraag of planten koffie lusten? We zouden u hier geen eenduidig antwoord kunnen geven. Het voorzichtig toedienen is in ieder geval aan te bevelen.
Blijft de werking tegen slakken over. Alles wat mogelijk tegen slakken werkt, juichen we als tuinders toe. Dus in dit geval zou ik zeggen, probeer en ervaar! En tot slot; oesterzwammen schijnen goed te gedijen op oude koffieprut. Iemand ervaring mee?