Oktober is toch wel een beetje de maand van de pompoen. Pompoenen zijn een echte najaarsgroente en in deze oogstperiode vindt ook onze jaarlijkse pompoenwedstrijd plaats. De pompoen vindt zijn oorsprong in Noord- en Latijns-Amerika en was in de oudheid één van de belangrijkste voedselgewassen. Uit deze regio komt ook de “drie zusters” techniek vandaan die al ver voor de moderne landbouwmethodes gebruikt werd door de Azteken en Indianen. De 3-zuster verwijzen naar de drie gewassen, maïs, bonen en pompoenen, die makkelijk bij elkaar geteeld konden worden. Eerst werd de maïs gezaaid en als de maïs eenmaal aan de groei was, werden bonen en pompoenen tussen de planten gezaaid. De bonen en pompoenen hadden steun aan de maïs, de pompoenen bedekten de grond waardoor de bodem beschermd werd en onkruid onderdrukt en de bonen slaan stikstof op in de grond die weer ten goede kwam aan de andere gewassen. Het was destijds een waarschijnlijk een revolutionaire teeltmethode. De voordelen van de pompoen als gewas kent menig moestuinder. De plant groeit voluit met zijn grote bladeren over de grond tot laat in het najaar.
Uitgegroeide gave vruchten kunnen enige maanden bij een niet te koude temperatuur (ca. 12 graden) worden bewaard.
De pompoenen uit de oudheid waren niet zo groot als tegenwoordig. Het wereldrecord van de zwaarste pompoen ooit gemeten, staat op naam van een Belg en stamt uit 2016. Zijn pompoen woog dat jaar 1190 kilo! De zwaarste pompoen bij Berkelhof haalde dit jaar net niet de40 kg maar was wel goed voor een appeltaart!